dimarts, 1 de maig del 2018

FÉLIX


Continuem amb les sèries televisives però ara tornem a la ficció per comentar l'aportació del notable director català Cesc Gay, qui, després de treballar amb Ricardo Darín a "Una pistola en cada mano" i "Truman", ho fa ara amb un altre argentí, Leonardo Sbaraglia, i el fica en la pell del Félix que dóna títol a la sèrie de Movistar + (sis episodis d'uns cinquanta minuts cadascun), un escriptor que es guanya les garrofes ensenyant literatura, romàntic i molt bona persona, que es veurà sense voler-ho exercint de detectiu i embolicat en una trama criminal que implica la màfia xinesa i el govern espanyol.

Gay s'enfronta al repte d'un nou mitjà i també al repte d'abordar un gènere -el thriller- inèdit en la seva filmografia. "Félix" és un treball sorprenent i fascinant, original des de la seva barreja de gèneres -tot i que Hitchcock, inspiració evident per als autors, ja introduïa hàbilment l'humor i el drama romàntic en els seus treballs-, fins a la localització geogràfica a Andorra, país molt conegut pels esquiadors i els amants del shopping però gens habitual al cinema; Gay explota sàviament les possibilitats d'aquest espai fronterer, procliu als contubernis entre gàngsters i banquers, un territori fred i muntanyós com els indrets que han acollit altres thrillers atípics ("Fargo", "Twin Peaks").

El director aconsegueix un clima absorbent i un to quasi fantàstic que no renyeix mai amb el retrat quotidià present en els seus treballs anteriors. En les seves perquisicions, el protagonista rep l'ajuda d'un veí rocker, tan simpàtic com irresponsable, que té al seu càrrec els moments més divertits i brillants de la funció, memorable creació de Pere Arquillué; és el Sancho Panza que ajudarà al Quixot interpretat per Sbaraglia en la seva lluita contra els molins de vent i en la recerca d'una Dulcinea xinesa misteriosament desapareguda.

I aprofito per comentar una altra sèrie -aquesta, emesa per AMC- que combina amb encert el gènere d'aventures d'arrel històrica i el terror. "The Terror" és, precisament, el seu títol, i el nom d'un dels dos vaixells anglesos que, a mitjan segle XIX, solquen les gelades aigües del Pol Nord en busca del Pas del Nord-Oest. Els bucs quedaran atrapats pel gel i els tripulants hauran d'afrontar, a més del fred i l'escassedat d'aliments, la presència d'un ésser diabòlic que té el mal costum de cruspir-se els mariners despistats.



2 comentaris:

TRoyaNa ha dit...

Prenc nota de Felix i de Terror,espere aquesta darrera no siga massa terrorífica;)
un abraç

ricard ha dit...

Jo crec que la de "Félix" t'agradarà. Encara no he acabat de veure "The Terror"; de moment, és més inquietant que terrorífica; la situació d'uns personatges aïllats i assetjats per la mort, encara sotmesos a una disciplina militar, està molt ben plasmada.

Una abraçada.