diumenge, 3 d’octubre del 2010

BURIED (ENTERRADO)


Autor de la incompresa "Concursante" (2007), l'espanyol Rodrigo Cortés ha enredat uns productors americans i l'actor de sèrie B Ryan Reynolds per tirar endavant l'adaptació d'un guió considerat infilmable de Chris Sparling sobre un paio a qui enterren viu al desert d'Irak amb un mòbil perquè contacti amb l'exterior a veure si algú paga un rescat pel seu alliberament.

Hi ha molts exemples que la falta de mitjans és un bon incentiu per als directors amb talent. Ho va demostrar Spielberg quan, després que se'ls enfonsés el tauró de mentida per dotzena vegada, va decidir substituir-lo per plans subjectius sota l'aigua acompanyats d'una música característica.

Cortés, si hagués disposat d'un pressupost més generós, hauria pogut recórrer a muntar en paral·lel l'angoixa de l'enterrat i els esforços dels seus rescatadors. Però, com ell mateix diu, això hauria donat com a resultat un episodi de "24" o un film de Tony Scott en funció dels calés. En comptes d'això, s'emporta Ryan Reynolds a Cornellà de Llobregat i filma en disset dies i amb set taüts, alguns d'ells amb trampa, un thriller gairebé experimental que, amb elements mínims i sense fer concessions, enganxa l'espectador i no el deixa gràcies a l'absoluta intel·ligència en el tractament del so, de la il·luminació (el genial Eduard Grau fa miracles amb la llum d'un encenedor i de la pantalleta del mòbil), del muntatge (que no cau en l'error d'intentar un crescendo continuat i s'acomoda en tot moment al presumpte estat d'ànim del personatge) i dels diàlegs... Sí, dels diàlegs, perquè el personatge pot contactar amb qui vulgui a través del mòbil, i ho fa, però si parlar amb algunes corporacions per telèfon ja és normalment complicat, imagina't des d'una capsa sota un munt de sorra. I és llavors quan "Buried" esdevé quelcom més que un tour de force narratiu -que també-, més que un exercici hitchcockià -que també-: llavors esdevé un comentari totalment pertinent sobre la nostra solitud i l'egoisme regnant en l'actual món globalitzat.